Thursday, June 25, 2009

Kutyaiskola bemutató: Kőbányai Happy Dog Kutyaiskola

Bemutató, ajánló, kutya iskola témában az első (mint annyi minden mostanában ezen az oldalon: az első).

Bevezetőként annyit, hogy aktívan jártma ide kemény 2-3 hónapig 2008 ősz-tél metszetében, de vélemény alkotáshoz ez is elég szerintem. Tárgyilagos és átfogó próbálik maradni minden ilyen beszámolómban-bemutatómban, hiszen a döntés/véleményalkotás mindenkinek saját felelőssége. Igyekszem gazdagon tarkítani képes linkekkel a postokat, hogy minnél közeleb hozzam hozzátok az adott helyszín, suli, sétáltató, gyalogtúra stb... "feelingjét".

Helyszín: X. kerület Hangár utca 2. Térkép a post alján ha türelmetlen vagy.
Köbánya egy eldugott részén, ipari és kertes házas területek között "bújik" meg az objektum. Parkolni jól lehet az utcán, és igazából csak autóval érdemes megközelíteni, kivéve ha séta távolságban lakik az ember. Én nem szóval én autóval. Szembe valami földszintes gyár szerüség terül el, mellette gokart pálya - ennek zaja (dongóhangú motorzúgás) néha zavaró de legalább ez is segíti a kutyák közömbösítését :)

Infrastruktúra:

Adott egy kis klubb ház fedett terasszal, TV-vel, hűtővel miegymással (itt kell fizetni :) is!), és e mellett egy hatalmas nagy körbekerített fűves terület. A terület nagysága tapasztalataim alapján bőven elég egy 20 fős kezdő és egy 20 fős haladó csoport egyidőben való okítására. Magyarul nagy!

Szolgáltatások:
Ovi - kezdő - haladó -vizsgáztatás - agility. Mi (én és Cheero) ebből az óvoda és a kezdő csoportos oktatást teszteltük.

Ovit egy közép korú hölgy vezeti. Ide bármilyen fiatlaka (max 7-8 hónapos) kutyát lehet hozni-vinni, és szerény véleményem szerint érdemes is. Miért? Remek szocializációs helyszín kutyáknak és gazdiknak egyaránt. Itt nyugodtan el elhet engedni a roszcsont kölköket, hogy biztonságos, körbekerített helyen hasonkorú társaikkal ismrkedjenek, játszanak oldódjanak. Remek szocializációs hely a gazdáknaik is. Mivel adott a biztos környezet ezért para mentesen foglalkozhatnak kutyáikkal (már ha hajlandó elszakadni a játékból), illetve a vezető oktató folyamatosan járkál a résztvevő ember egyedek között és okítja őket, beszélget velük. Tehát ez is, mint oly sok más kutya okítási foglalkozás 90%-ban a gazda okatásáról szól, nagyon helyesen! :) Mindez kb 90 perc hosszúságban (márha időben érkezik a gazdi).

Kezdő oktatást egy erős orgánumú úr tartotta amikor voltam. Alakzatos láb melletti séták, ültetés, fektetés, kis behívás, közömbösítés. Tehát minden alapvető engedlmességhez szükséges gyakorló lépés volt bő egy órában. Gyakorlásnak jó volt, nagy revelációk nem értek a foglálkozások során.

+ teljes akadály pálya van, amit már ovis korban is aktívan lehet használni. Nem lehet idő előtt elkezdeni a szoktatást!! Vicces volt számomra amikor a nagy palánk aljába nyüszögő farkasjuhászt jutifalival csalogató gazdi szívrohamot kapott amikor a 6 hónapos franica bulldogom egyszer csak felrohant a 180 cm magas akadály tetejére, hogy kiragadja a kezéből a falatot. Na jó kicsit büszke is voltam, hogyy milyen bevállalós ill jól képbehelyezett a hasközpontú motiváció mátrixával kapcsolatban :)

++ meleg nyári napokon folyamamtosan finom permettel locsolnak ami hűti a területet így a gyakorlatozás közben nem buggyannak meg a résztvev ebek és emberek sem.

+++ vannak agility oktatások is, szép kék sárga agility pálya készletük van. Csak messziről láttam így erről enniyt tudok elmondani...egyebet nem.

Árak: avittas emlékeim szerint 1500HUF per alkalom ill létezik tagdíj+ (2000HUF/év) havi bérletes (9000HUF / 10 alakom) kontrukció is. Természetes ez még tavaj volt.
Weboldal: ITT van de szerintem nem nagyon foglalkoznak vele. Pár KÉP (meg még) nézegetés erejéig érdemes megnézni, hogy érzékeljük a hangulatot ill a helyszínt is bemutatja.

Összesítés:
Szerintem 10 -ből olyan 8-as - de lehet hogy csak a lokálpatriotizmus fűt. Ha a környéken laksz (Kőbánya és Kispest) egyszer mindenképp próbáld ki - még az is lehet, hogy összefutunk! Az ápolatlan weboldal ill az ebből fakadó infóhiány nekem nem tetszik így a 21-ik században.

No comments: